A tým 23. 9. 2024

Muži ostartovali ligový ročník prohrou po nájezdech

Ligová sezóna 2024/2025 je oficiálně odstartována. Šumperk se s Opavou utkal v Ostravě a za prohru 6:7 po nájezdech bere první bod do tabulky Národní ligy.

Opava - Šumperk 7:6 sn

Utkání ani pořádně nezačalo a Asper v Ostravě, kde Opava našla po povodních dvůj azyl, už prohrával 0:2. Domácí nejprve udeřili po špatně rozebrané standardní situaci, následně pak hráči v modrém využili zaváhání při rozehrávce. Ještě v první třetině Jan Mannl snížil.

Po změně stran Šumperk začal bušit do opavských vrat, hned v úvodu druhého dějiství svěřenci Petra Matěje měli několik šancí, ale ujala se paradoxně až ukrytá střela Matyáše Valenty, pro kterého to byla premiérová branka v mužském A týmu. Rozjeté hosty ale zabrzdilo vyloučení Dana Venouše. Domácí nabídnutou šanci využili a znovu se dostali do vedení. Byť i po této brance byla aktivita zejména na holích Asperu, bylo čím dál víc zjevné, že střelecký prach byl toho večera poněkud zvlhlý. Když Opava v závěru druhé dvacetiminutovky zvýšila na 4:2 a následně pak využila další přesilovou hru, s nadějemi na bodový zisk to pro Asper nevypadlo vůbec dobře.

Vstup do závěrečné části se však Šumperku povedl na výbornou. První přesilovku v utkání umístěnou střelou využil po 11 vteřinách Jan Zindulka a o necelé 2 minuty později snížil na rozdíl jediné branky kapitán Jiří Trávníček. Opava pak hostům nabídla další přesilovou hru, ale ta však zůstala nevyužita. Na konci 53. minuty se Asperu podařilo díky Zindulkovi vyrovnat, byť před tím dvojice Jarmar - Pírek nevyužila situaci dvou na nikoho. A ještě více veseleji bylo v 56. minutě, kdy Jan Mannl poprvé v utkání poslal sebe a své spoluhráče do vedení. To ale trvalo jen něco málo přes minutu, kdy se Opavě podařilo po odrazu míčku od mantinelu vyrovnat. Následně putoval za katr Antonín Harapát a Opava měla jedinečnou příležitost utkání dotáhnout do vítězného konce. Toto oslabení Šumperk ale zvládl a paradoxně mohl Venoušem v posledních vteřinách rozhodnout, místní bomber však tváří v tvář Bezděkovi ani tentokrát neuspěl, byť se jednalo o jeho několikátou tutovku v utkání.

To tak nakonec doputovalo do prodloužení. V něm se střídaly na obou stranách jak vyložené šance, tak i fauly, ale v danou chvíli již rozhodčí do průběhu nastaveného času nezasahovali. Rozhodnout o bodu navíc tak musely nájezdy. V nich naši střelci neuspěli, naopak Opava jednou zamířila přesně a získala tak bod navíc.

Komentář trenéra Petra Matěje:

"To, co my jsme předvedli, byl festival bohorovnosti v zakončení. Domácí brankář si zaslouží v Opavě postavit sochu. Hlavní rozdíl byl jednoznačně v efektivitě zakončení, domácím stačilo opravdu málo a my se na každou branku natrápíme. Jediné pozitivum na dnešku vidím v odhodlanosti zápas otočit, ale to co my pak dostaneme za branku na 6:6, to nechápu. Blahopřeji domácím k výhře, díky také rozhodčím a divákům."